Massage eller akupressur för kropp och hälsa

Akupressur kan sägas vara en mix av klassisk massage och akupunktur. Likt akupunktur är det särskilda triggerpunkter som man utgår ifrån för att personen som får denna massage ska få smärtlindring eller annan effekt.
Även dess historia vittnar om en slags mix. Det kommer från orientalisk medicin och har vuxit fram som en mix av taoistisk filosofi, klassisk psykologi och trycktekniken som från början kom från Japan.

 

Så fungerar det

Människokroppen är uppbyggd av en rad cirkulationssystem. Exempelvis kan blodet nämnas som pumpas runt i kroppens alla delar. Ett annat exempel är nervsystemet där olika impulser skickas till och från hjärnan för att styra kroppen. Det som är unikt med Akupressur är att man i detta fall utgår från att livsenergi (som ofta benämns med Qi) även har banor eller cirkulationssystem i kroppen. Därmed kan också smärta på ett ställe i kroppen kräva behandling i en helt annan del.  Orsaken till smärtan kan även vara yttre omständigheter som trauman, stress eller snabba väderleksförändringar. Detta skapar då en obalans i energiflödet och genom att få behandling med Akupressur stimuleras flödet. Detta i sig påverkar kroppens möjlighet till läka.
Likt akupunktur behandlas sedan speciella punkter i kroppen. Men istället för att sätts nålar i kroppen så trycker massören på dessa punkter. Ofta har man kläderna på sig och vissa fall även en filt.

 
De som testat Akupressur brukar säga att det upplevs mycket avslappnande och rogivande. Just för att förstärka denna avslappnande känslan masseras ofta nacke/axlar/huvud i slutet av massagetillfället. Detta då följt av lätt beröring av mage och fötter.
Många gånger ger även massören (terapeuten) råd om vad man ska tänka på för att få en bättre allmän hälsa just gällande de problem man har.

 

Fördelar

De som arbetar med akupressur brukar hävda att det finns en rad fördelar med denna massageform. Klassiska fördelar som lyfts upp är att man kan få hjälp med huvudvärk, ledvärk, nackproblem och ryggsmärtor. Utöver det är det ofta andra fördelar lyfts upp som att det kan mildra astma, allergier, beroendeproblem och eksem.

 
Men framförallt ska massageformen ses som en variant av just massage. Ett avslappnande sätt som även mjukar upp stela muskler och leder. Det är just på grund av denna effekt som många olika Spa i Sverige valt att ha med massageformen i sitt utbud. En variant som kan upplevas annorlunda mot klassiska massagebehandlingar.

 

Vetenskaplig grund

Det ska direkt tilläggas att Akupressur inte är vetenskapligt bevisat gällande dess effekt. Därmed klassas den ibland som pseudovetenskap. Men samtidigt är det inte en behandling som är farlig att varken utföra eller att få. Den person som upplever förbättring i sina problem tack vare denna behandling kan mycket väl fortsätta med att gå på denna behandlingsform. Någon negativ effekt har inte lyfts fram och det är svårt att se att akupressur skulle vara mindre eller mer farligt än klassisk massage.

 
Forskare (exempelvis på Karolinska Sjukhuset)genomför forskning kring resultatet av denna behandlingsform men än så länge finns det alltså inte vetenskaplig grund för dess effekt.

 

Spa vid konferens

Det finns många företag som efterfrågar SPA-behandling och massage vid sina konferenser. I Stockholm finns det ett större utbud än i övriga landet och många anläggningar har anpassat sig efter kunder som besöker. Krägga Herrgård riktar sig både till företag och privatpersoner och de har ett flertal behandlingar som kan bokas vid möten eller lyxweekend.