Självläkningsutbildning hos YogaMama

Med en självläkningsutbildning hos Yogamama får du lära dig mer om hur kombinationen av medicinsk yoga, antiinflammatorisk kost, livsstilskunskap och näringsterapi bidrar till hälsa och välmående. Programmet har sitt utgångsläge i att kroppen fungerar som en enhet och har en god självläkande förmåga. Det är Sveriges första program inom självläkning. Läs vidare för att veta mer om utbildningen!

Detta är självläkningsutbildning hos YogaMama

Programmet i självläkning har utformats av YogaMamas grundare, och har utvecklats tillsammans med forskare, näringsexperter och läkare. Dessa utgör också utbildare under utbildningen. Programmet kombinerar det senaste som forskningen har att erbjuda när det kommer till hälsa och välmående. Det baseras på tusentals års kunskap kring yoga, meditation och andning. Programmet är en möjlighet att utveckla sina kunskaper och forma ett hälsosamt liv, både för sig själv och andra.

Programmet är tvärvetenskapligt och utgår från den senaste forskningen på de olika områdena. Det bygger på att se kroppen och hälsan som en enhet, där man vill hitta grundorsaken till olika problem istället för att enbart behandla symptom. Utgångsläget är att kroppen har en stor förmåga till självläkning, så länge den ger rätt förutsättningar för att kunna göra det.

Bli självläkningsterapeut

När man utbildat sig till självläkningsterapeut kan man erbjuda egna klienter möjligheten till en individanpassad livsstilsplan. Denna har som syfte att hjälpa klienten att på egen hand uppnå förbättrad livskvalité och hälsa. En självläkningsterapeut kan också leda egna yogapass och meditationssessioner, samt erbjuda coaching till klienter både enskilt och i grupp. Man uppmuntras till att inleda nära samarbeten med läkare, kostrådgivare, yogainstruktörer och andra terapeuter.

Utbildningens tre steg

Utbildningen i självläkning hos YogaMama består av följande tre steg:

 • Steg 1: Detta steg består av studier av grunderna inom självläkning. Detta innefattar bland annat lärande i vad medicinsk yoga är, grunder inom näringslära och kost samt hur immunförsvar och inflammation i kroppen förhåller sig till olika faktorer.
 • Steg 2: Detta steg innefattar exempelvis yoga och dess historia, meditation och hur det fungerar, kost i relation till mental och fysisk hälsa samt tarmhälsa och dess funktion.
 • Steg 3: Detta steg innehåller daglig yogapraktik, hur kvantfysik och medvetande fungerar, hur näringsbrist kan uppstå och dess konsekvenser samt hållbart företagande.

Vad är god hälsa?

Att ha en god hälsa är otroligt viktigt, kanske den absolut viktigaste aspekten för att ha ett bra liv. Det är nämligen så att allt startar inifrån, och mår man inte bra själv så kommer ingen annan att må bra heller. Tyvärr så är hälsan något som många tar för givet, ofta ända fram tills äldre dar då man inser hur viktigt det är. Att må bra i kropp och själ är ovärderligt och kan inte köpas med pengar; det är en ständig process att jobba på. Det handlar om att ta hand om ens mentala och fysiska hälsa för att kunna leva precis det liv man önskar. Att ta hand om hälsan är alltså ingen trade-off som många tror, tvärtemot! Det finns bara saker att vinna på att ta hand om sig själv.

Om webbplatsen “God hälsa”

Webbplatsen fokuserar på att skriva om saker som bidrar till gott mående och god hälsa. Hälsa är nämligen ett stort problem i samhället, där vi ser att många dör av sådant som går att undvika. Några exempel är rökrelaterade sjukdomar, fetma och sjukdomar som resultat av för lite motion. Dessutom är befolkningens mentala hälsa värre än någonsin, och många kämpar med depression och självmordstankar. Varje kolumn erbjuder insikter om ett särskilt ämne.

Konsekvent riktlinje

De texter och insikter som finns på hemsidan bör inte tas som den enda sanningen. Det finns många, många faktorer som påverkar individers hälsa och det går inte att prata om alla. Däremot så erbjuder “godhälsa.nu” insikter till några utav de viktigaste delarna för att få god hälsa. Dessa innefattar;

 1. Fysisk hälsa
 2. Mental hälsa
 3. Maten och hälsan är direkt kopplade till varandra. Maten är kroppens bränsle, och avgör hur mycket energi vi har.
 4. Fetma är sedan länge känt som en riktig hälsobov. Det hindrar personer från att röra sig normalt och det finns många följdsjukdomar.
 5. Sjukdomar, och hur man kan förebygga eller lindra dessa.
 6. Folkhälsa handlar om hälsan hos hela befolkningen. Genom att få individer att må bra kan en god folkhälsa uppnås. En viktig sak som uppmärksammats av Folkhälsomyndigheten är befolkningens viktökning – något som bör stoppas snarast.

Dessa punkter är endast riktlinjer för de aspekter man bör tänka på för att uppnå god hälsa, men att ha kunskap i dessa områden är en bra bit på vägen.

Fem hjälpmedel vid hälsporre

Hälsporre kan skapa en kraftig smärta i hälen. Detta inte minst om hälen belastas utan stöd. Genom att prova olika hjälpmedel går det att hitta det som ger hälen bäst stöd. Ett stöd som är nödvändigt för att inflammation och irritation ska försvinna över tid. Oavsett vilket hjälpmedel som väljs är målet att påfrestningen på hälen ska minska.

Hälsula / inlägg – vanligt hjälpmedel vid hälsporre

Hälinlägg är ett av de enklaste inläggen som används vid hälsporre. De kan läggas i de flesta skor och ger stöd på två sätt:

 • ”Trycker ihop”
  Med fasta kanter ”trycks hälen” ihop från sidorna. Därmed skapas ett skydd och stabilitet.
 • Mjuk silikon
  I mitten av hälen är det mjuk silikon som därmed avlastar hälen så mycket som det går.

Hel sula i silikon

I princip ger en hel sula i silikon samma fördelar som en hälsula. Däremot kan det i vissa fall vara skönare med en hel sula. Det kan även upplevas lättare att hålla hälstödet på plats om det är en hel sula istället för enbart ett litet inlägg.

Hälstrumpa

Hälsporrestrumporna används för att avlasta hälen, mildra smärta och förebygga att problemet ska återkomma. Det dessa strumpor gör är att sträcka ut plantar fascian för att därmed i längden påverka och minska smärtan.

Massagebollen

Hälstrumpa och sulor av silikon är hjälpmedel som stöttar hälen. En massageboll används istället för att öka blodcirkulationen. Genom att lätt massera hälen (det ska inte göra ont) mildras både smärtan och blodcirkulationen ökar. Ofta kan massage även minska stress och spänningar vilket även detta kan underlätta och påskynda läkning.

Bättre skor – förebyggande och hjälpmedel

En person som fått hälsporre bör alltid se över orsaken till att detta problem uppstått. En mycket vanlig orsak är att skorna är gamla och att dämpning och stabilitet minskat kraftigt. En annan orsak kan vara att personen på något sätt överansträngt hälen.

 • Kraftig ökning av träning
  Som med all träning innebär snabb ökning en ökad risk för skador och förslitningar. Därmed har foten och hälen belastas betydligt mer än tidigare.
 • Hårdare underlag på arbetet
  Skor och underlag är avgörande faktorer för att undvika hälsporre. De som exempelvis står och går mycket på betonggolv bör se över olika hjälpmedel som finns för att avlasta fötterna. Ett enkelt alternativ är att lägga ut ståmatta på den plats där personen står som allra mest. En matta som avlastar fötter och ben men även rygg och nacke.

Eget SPA med bastu

Vi har i alla tider badat för att rensa såväl tankar som kropp. I flera olika kulturer har mer eller mindre samma fenomen varit uppenbart! Oavsett om vi tittar på Finska bastutraditionen, Turkiska Hamam eller Ryska bastubyggnader är det tydligt att intresset för tvagning varit påtagligt. Det är dock på senare år man jobbat med marknadsföring av bastubad som någonting exklusivt på anläggningar och konferensgårdar. Periodvis har man även i Sverige valt att bygga bastu i vanliga hus. Under andra perioder har detta varit någonting som prioriterats bort. Att bygga en bastu kräver en hel del material och ställer dessutom krav på den som skall uppföra bastun. Nu är detta betydligt enklare i och med de infrarött uppvärmda bastukabiner som finns att beställa.

Denna sida har allt som rör infraröd bastu. Här finns även en uppsjö läsning om hälsofördelar och kroppslig påverkan av att regelbundet sitta i en bastu.

Varför använda infrarött ljus i bastu?

Huruvida man tycker om vedeldad eller elektrisk bastu är någonting individuellt. Det går inte att säga någonting om vad som är bättre än det andra i och med att allt handlar om personlig upplevelse. Vad man dock kan ha någonting att säga om är de alternativ som bygger på infrarött ljus. Här finns det en väsentlig olikhet jämfört med de övriga. Nämligen på vilket sätt man som badare värms upp. Istället för att man värms upp som en effekt av att luften inne i bastun blir allt varmare, innebär infrarött ljus att man använder sig av strålningsvärme. På så vis kan man få en djupare upplevelse samtidigt som bastun är klar att använda omedelbart! Att minimera uppvärmningstid är en av de områden som bidragit till att vissa blivit nyfikna på denna bastuform. Vidare kan man utan större svårighet installera en bastuhytt var som helst i huset.

Att bygga ett uteSPA är för många en dröm. I ett sådant kan man sjunka ner i en badtunna, kliva in i bastun eller på annat sätt varva ner efter en dags slit. Det är inte för inte som intresset för SPA växt i allt högre utsträckning! De hälsomässigt orienterade fördelarna med bastubad går att studera via de många tester som utförts genom åren. En sak är dock tydlig. Nämligen att bastubad intresserar allt fler och att det nu är smidigare att installera en sådan.

Vet mer om Engsholms Slott

I Stockholms södra skärgård, mindre än en timme från staden, ligger Engsholms Slott. Fastigheten har ägts av samma familj sedan 1986, och man påbörjade ett arbete med att göra det en attraktiv plats för möten, konferenser och andra gäster att åka till. Slottet har en rik historia, och det sägs att det spökar här.

Historia

Engsholms historia börjar redan på 1300-talet, till då man kunnat spåra de tidigaste kända ägarna – Magnus Ladulås och söner. På den här tiden var Mörkö uppdelad i ett antal mindre öar, som sedan skulle komma att smälta samman i takt med landhöjning. Under 1400- och 1500-talet gjordes ett antal ägarbyten. Mer precist gick den, genom arv och gifte, till släkten Banér, som mördades i Stockholms blodbad år 1520. Så småningom skulle slottet att dras in av Kronan och bli boställe för chefen för Adelsfanan, ett specialregemente för adeln. Snabbspola fram till nutid och slottet köptes Roman Jeppesen, en antikhandlare som bodde och dessutom var verksam här under ett antal år.

Konferens

Engsholms slott är ett populärt tillhåll för konferens och möten, och sedan nya ägaren tog över i mitten av 80-talet har man arbetat just för det. En fördel med att ha konferenser här är det korta avståndet, samtidigt som det fortfarande ligger helt avskilt på Mörkö. Konceptet är att gästerna ska känna sig hemma, varför man kan låna ett par tofflor, mingla runt lugnt i salongerna och slå sig ned i en skön soffgrupp exempelvis. På deras hemsida finns ett flertal filmer som visar hur det kan vara att boka konferens här.

En annan fördel är närheten till havet. Slottet ligger, som nämnt ovan, på lilla Mörkö vilket gör att det aldrig är långt bort till vattnet. Strax utanför slottet vid kusten finns en strandateljé med relax, mötesrum samt vedeldad bastu.

Hotellrummen

Strax intill slottet (75 meter) finns totalt 88 bäddar fördelat på 53 hotellrum, inredda i avkopplande och diskreta nordiska färger. På rummen finns ingen TV – men däremot en kikare du kan använda för att spana på till exempel älgar, tranor, havsörnar och vildsvin utanför fönstret. Naturen är aldrig långt borta på Mörkö.

Smarta rökdetektorer – med eller utan larmcentral

Smarta rökdetektorer – med eller utan larmcentral

Smarta rökdetektorer (eller uppkopplade rökdetektorer) är både funktionella och säkrare än de enklaste modellerna på marknaden. Tack vare att de är uppkopplade via wifi kan de skicka information till den tillhörande appen utan att något löpande abonnemang till varken mobiloperatör eller larmcentral behövs. Däremot finns självklart en fördel att även koppla in larmcentral.

Kommunikation till appen

Med en uppkopplad rökdetektor ges betydligt mer information än enbart om brand uppstår. Det finns modeller som mäter temperaturen och luftfuktigheten samt larmar när det börjar bli dags att byta batteri. Allt sker i den tillhörande appen. På så vis kan man ha kontroll över sitt säkerhetssystem så länge man har tillgång till en mobiltelefon.

Vid behov kan även appen laddas ner till en annan mobil, varpå lösenord krävs, för att därmed komma åt systemet.

Skulle rökdetektorn upptäcka rök skickas självklart pushnotiser via appen. Man kan även välja att andra ska larmas så som grannar eller anhöriga. På så vis går det att skapa ett mycket effektivt grannsamverkssystem där flera personer får larm vid brand. Här går det även ibland att koppla in inbrottslarm med liknande funktion.

Kommunikation till larmcentral

En uppkopplad rökdetektor kan alltså installeras utan att något abonnemang hos en larmcentral krävs. Genom att meddelanden skickas ut via appen kan man själv bli larmad om rökutveckling. Men samtidigt är det inte mycket till hjälp om man jobbar långt hemifrån och inte snabbt kan ta sig hem och kontrollera läget.

Genom att även koppla sina detektorer till ett abonnemang hos en larmcentral skapas ytterligare en säkerhetsnivå. När larmet går skickas bilder från de kameror som ingår i systemet vilket gör att larmoperatörerna snabbt kan se om det har uppstått en brand. De har även möjlighet att direkt kontakta brandförsvaret om de ser att detta behövs.

När ett larm kommer in ringer de även upp de som äger de uppkopplade rökdetektorerna och påtalar att larm har gått samt vad de ser i de bilder som skickats in från kameran. Utöver det har de alltid samarbete med lokala väktarbolag och kan be någon av dessa att kontrollera hemmet.

Att välja uppkopplade rökdetektorer innebär alltså en ökad säkerhet. Att koppla dessa till ett abonnemang hos ett larmföretag skapar ännu större säkerhet.

Lyxiga badhanddukar

Att välja badhandduk kan gå snabbt som ögat. För den som är noga med detaljerna kan det däremot ta sin tid att gå igenom utbudet som står till förfogande. Vad för handduk man sedan väljer handlar om kvalitet, färg, storlek och användningsområde. Den som vill svepa in sig i en klassisk handduk vars fibrer absorberar vattendroppar omedelbart, kan titta på frottéhanddukar av bättre kvalitet. Att känna på vikten kan här säga avsevärt om vad för kvalitet man kan vänta sig. En allt för lätt frottéhandduk kan över tid slitas ganska snabbt. Satsar man på en något bättre variant kan det å andra sidan vara en handduk man bär med sig under åratal framöver.

Oavsett vad för badhanddukar man söker finns här ett stort utbud att välja bland. Här finns både klassiska frottéhanddukar och Turkiska badlakan. Samtliga i bra kvalitet och med en stor variation färger.

Turkiskt badlakan

Hur en handduk generellt, och ett badlakan i synnerhet, kan se ut varierar. Det vanligaste i Sverige torde vara frottéhanddukarna som beskrivits här ovanför. De Turkiska alternativet, peshtemal eller fouta om badhandduken tillverkats i Tunisien, är vävd till skillnad från de Svenska varianterna. De känns snabbt igen på sina fransar och kraftiga färgning. Det finns anledning att utgå ifrån att dessa senare blir vanligare ju mer SPA-traditionen sprider sig i Sverige. Redan nu finns butiker som specialiserar sig på diverse sorters badlakan som alla har sina signifikanta dra och egenskaper.

När man talar om handdukar är det en rad associationer som väcks. Inte minst är det fråga om wellness och bad. Att ta sig tid för att vårda kropp och sinne borde enligt vissa höra till självklara dagsrutiner. Andra nöjer sig med att sjunka ner i badet någon gång ibland. Viktigt är dock att man tar sig tid och faktiskt varvar ner när man får chansen! I butiker för badhanddukar förekommer ofta även andra badföremål. Såväl oljor som badbomber eller populära doftljus finns att välja bland för den som så önskar. Genom att använda sig av aromatiska tvålar, mjuka handdukar och vacker inredning i badrummet, kan man snabbt få en känsla av lugn även under stressiga morgnar. En rekommendation är därför att alltid ha badrummet förberett för såväl personvård som för njutning. Det är inte tvunget att åka till ett SPA för att slappna av. Det räcker att ge sig själv förutsättningen att återhämta sig frekvent.

Vilka fördelar finns med Thule cykelvagn?

Om du gillar att cykla med dina barn och de fortfarande är för små för att cykla själva så är Thule cykelvagn verkligen den perfekta lösningen. Thule cykelvagn är enkel och smidig att använda och har många fördelar, man kan till exempel sätta på promenadhjul, jogginghjul och även använda den med skidor. Även om barnen sitter bakom en när man cyklar så är det ändå enkelt att ha koll på dem. Barnen tycker det är roligt att sitta inne i cykelvagnen och sitter säkert fastspända inne i kupén.

Hur kopplar man på Thule cykelvagn på cykeln?

Det är väldigt enkelt att fästa cykelvagnen på en cykel. Det enda som behöver göras är att montera ett speciellt fäste på bakhjulets nav. Efter det ska en fästarm sättas på och en ledkula kopplas samman med fästet som sitter på cykeln. Det kanske verkar komplicerat men faktum är att det bara tar några minuter att montera fast Thule cykelvagn på en cykel. Man ska alltid använda säkerhetsremmar som en extra trygghet om något problem mot förmodan skulle uppstå med fästet. Man kan även montera på Thule cykelvagn på cykeln när barnen sitter i, så enkelt är det!

Kan man använda Thule cykelvagn som promenadvagn?

Man kan absolut använda Thule cykelvagn som promenadvagn! Det räcker egentligen med att byta ut hjulen på vagnen vilket går väldigt snabbt när man har lärt sig hur man gör. Trots att Thule cykelvagn är så stor så är den väldigt lättstyrd och känns som en barnvagn av hög kvalitet i stil med Bugaboo eller Icandy. Handtaget är justerbart i olika lägen och det finns en fotbroms. Vill man ha med sig Thule cykelvagn när man är ute och springer så bör man köpa till ett jogginghjul. Thule cykelvagn har bra förvaringsutrymmen med flera stora fickor och mindre innerfickor där man kan förvara olika saker.

Kan man använda Thule cykelvagn när det regnar?

Det är absolut inga problem att vara ute och cykla med Thule cykelvagn även om det regnar. Det finns ett stort regnöverdag som skyddar mot både vind och regn som man enkelt fäster med kardborreband. Barnen brukar inte frysa eftersom de sitter helt skyddade. Regnskyddet sitter perfekt och blåser inte av. Barnen kan inte heller dra bort det eftersom kardborrefästena sitter på utsidan. Regnskyddet har även små hål för ventilation så det riskerar inte att bli för varmt inne i kupén för barnen.

Ny dörr öppnas vid pension

Bland de förändringar som sker i och med att man går i pension, är det vissa omställningar som tar tid att vänja sig vid. En av de förändringar som för många är påtaglig, är att man har möjlighet att göra sådant man inte kunnat tidigare. Även om det finns en enorm variation, är det inte ovanligt att man i och med arbete bundit sig till en viss ort. Att flytta vind för våg är inte någonting som kunnat genomföras utan att först planera och ställa om livet. Som pensionär har man helt andra förutsättningar att faktiskt göra slag i saken!

Sverige och Spanien

Allt fler svenskar väljer att helårs eller halvårsvis bosätta sig i Spanien. Utifrån senior65.se vilken fokuserar på den som är pensionär, bor omkring 6500 svenska pensionärer i Spanien. Här är vintern mildare än i Sverige och man kan vistas utomhus utan tjocka vinterkläder även i januari. Beroende på hur kurserna är, kan man spara åtskilligt på billigare hyror och omkostnader. För den som väljer att bosätta sig utomlands finns även skatteminskningar att ta del av.

För de som vill leva i sommarvärme hela året har även Thailand blivit ett alternativ. Det finns i nuläget ett flertal företag som hjälper pensionärer med intresse av att flytta. Här kan man leva mycket billigt på en mindre pension och skattemässigt finns fördelar man inte kan hitta i närheten av hemlandet. Det är inte helt oproblematiskt att bosätta sig utanför Sverige om man vill kunna ta del av den trygghet och vård man kanske vant sig vid. För den som vill flytta sitt bohag och leva som pensionär utomlands, är det bra att noga höra sig för om vad det har för effekter. Väljer man att flytta under de kallaste månaderna för att under vår och sommar bo i Sverige, är det inte nödvändigtvis några egentliga juridiska faktorer att ta hänsyn till. I Spanien och andra länder, kan man ofta hitta hela områden där man träffar fler svenskar än övriga invånare.

Att gå i pension är för många någonting underbart! Utifrån rätt information och intresse kan man påverka sin tillvaro enormt.

Vattenlarm hjälper dig upptäcka läckage

Vattenlarm hjälper dig upptäcka läckage

Ett vattenlarm kallas ibland också fuktvarnare eller vattenvarnare. Ett vattenlarm fungerar på ungefär samma sätt som en brandvarnare men reagerar på vatten och läckage istället för rök och eld.  Ett vattenlarm borde vara en oumbärlig produkt för alla hushåll. Det är ett smart och effektivt larm som hjälper dig att upptäcka ett vattenläckage innan det är för sent. Vatten kan annars orsaka stor skada och det är väldigt svårt att upptäcka en begynnande vattenskada om man inte har ett vattenlarm.

Att använda ett vattenlarm i praktiken

Ett vattenlarm kan göra stor nytta på många olika ställen i din bostad. Man bör ha vattenlarm på flera olika ställen i hemmet för att minska risken för fuktskador och läckage. Det är extra viktigt med vattenlarm nära badkaret, toaletter, handfat och i köket. När du installerar ett vattenlarm i köket så är det bästa stället under diskbänksskåpet, givarna ska placeras under diskmaskinen intill alla vattenrör. Vattenlarmet ger dig snabb varning vid läckande rör, toaletter, diskmaskiner och tvättmaskiner. Ett vattenlarm fungerar så att larmet startar när vatten aktiverar sensorerna som alla vattenlarm är utrustade med.

Är det lag på att man ska ha vattenlarm?

Nej det finns ännu ingen lag på att alla bostäder ska vara utrustade med vattenlarm. Men med tanke på att de inträffar många tusen vattenskador i Sverige varje år så borde fler hushåll köpa ett vattenlarm som faktiskt är en ganska billig produkt. Många läckageskador har pågått under lång tid innan de upptäcks. Har du ett vattenlarm upptäcks läckaget i ett tidigt skede. Börjar det läcka vatten någonstans så suger givarna på vattenlarmet upp vattnet och börjar pipa. Vattenlarm är effektiva och varnar för vattenläckage eller översvämning som kan orsakas av läckande vattenkranar eller en trasig diskmaskin.

Hur använder man ett vattenlarm?

Ett vattenlarm fungerar inte utan batterier i de flesta fall. Det finns två metall-pinnar som kallas sensorer under vattenlarmet och de ger ifrån sig ett högt ljud när det kommer vatten på dem. När du har köpt ett vattenlarm ska du alltid testa det för att se att det fungerar som det ska. Du kan till exempel hälla upp vatten i ett handfat och doppa larmet i vattnet. Om vattenlarmet och signalhornet fungerar så kommer vattenlarmet att pipa vid kontakt med vattnet. Tillverkarna rekommenderar att man testar sitt vattenlarm varje månad för att vara säker på att det fungerar.