Vet mer om Engsholms Slott

I Stockholms södra skärgård, mindre än en timme från staden, ligger Engsholms Slott. Fastigheten har ägts av samma familj sedan 1986, och man påbörjade ett arbete med att göra det en attraktiv plats för möten, konferenser och andra gäster att åka till. Slottet har en rik historia, och det sägs att det spökar här.

Historia

Engsholms historia börjar redan på 1300-talet, till då man kunnat spåra de tidigaste kända ägarna – Magnus Ladulås och söner. På den här tiden var Mörkö uppdelad i ett antal mindre öar, som sedan skulle komma att smälta samman i takt med landhöjning. Under 1400- och 1500-talet gjordes ett antal ägarbyten. Mer precist gick den, genom arv och gifte, till släkten Banér, som mördades i Stockholms blodbad år 1520. Så småningom skulle slottet att dras in av Kronan och bli boställe för chefen för Adelsfanan, ett specialregemente för adeln. Snabbspola fram till nutid och slottet köptes Roman Jeppesen, en antikhandlare som bodde och dessutom var verksam här under ett antal år.

Konferens

Engsholms slott är ett populärt tillhåll för konferens och möten, och sedan nya ägaren tog över i mitten av 80-talet har man arbetat just för det. En fördel med att ha konferenser här är det korta avståndet, samtidigt som det fortfarande ligger helt avskilt på Mörkö. Konceptet är att gästerna ska känna sig hemma, varför man kan låna ett par tofflor, mingla runt lugnt i salongerna och slå sig ned i en skön soffgrupp exempelvis. På deras hemsida finns ett flertal filmer som visar hur det kan vara att boka konferens här.

En annan fördel är närheten till havet. Slottet ligger, som nämnt ovan, på lilla Mörkö vilket gör att det aldrig är långt bort till vattnet. Strax utanför slottet vid kusten finns en strandateljé med relax, mötesrum samt vedeldad bastu.

Hotellrummen

Strax intill slottet (75 meter) finns totalt 88 bäddar fördelat på 53 hotellrum, inredda i avkopplande och diskreta nordiska färger. På rummen finns ingen TV – men däremot en kikare du kan använda för att spana på till exempel älgar, tranor, havsörnar och vildsvin utanför fönstret. Naturen är aldrig långt borta på Mörkö.